Την αναγνώριση του Καλλικράτη Χανίων ως μαρτυρικό χωριό σηματοδότησε η σημερινή παρουσία του Πρόεδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου και η κατάθεση στεφάνου στο Ηρώο πεσόντων του Καλλικράτη παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας Π. Πολάκη του Περιφερειάρχη Κρήτης Στ. Αρναουτάκη, βουλευτών, Αντιπεριφερειαρχών, Δημάρχων, Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβούλων.
Νωρίτερα τελέστηκε δοξολογία παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας στον Ιερό Ναό Παναγίας στον Καλλικράτη Σφακίων. Ακολούθησε η Απόδοση Τιμών από στρατιωτικό Αθήνα, η Επιμνημόσυνη Δέηση και η Κατάθεση Στεφάνου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Μετά τον εθνικό ύμνο χαιρετισμό απεύθυνε ο Δήμαρχος Σφακίων Ιωάννης Ζερβός που ευχαρίστησε τον Πρόεδρο για την παρουσία του και τόνισε την ιστορική προσφορά των αδούλωτων Σφακίων στους αγώνες της Κρήτης και του έθνους. Στα ιστορικά γεγονότα αναφέρθηκε στην Ομιλία του ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Δρα Γεώργιος Καλογεράκης με θέμα «Τον Καλλικράτη καίουνε Γερμανικά φουσάτα…»
Ακολούθησε τραγούδι από την ριζίτικη ομάδα Ασφένδου και Παραδοσιακό πεντοζάλι από τον μουσικοχορευτικό σύλλογο «Τα Σφακιά». «Τιμούμε σήμερα εδώ στον Καλλικράτη τη μνήμη την ιερή μνήμη εκείνων οι οποίοι έπεσαν θύματα της ναζιστικής θηριωδίας στις 8 Οκτωβρίου 1943. Τιμούμε τη μνήμη τους και διδασκόμαστε απ’ αυτό. Να τιμούμε τη μνήμη σημαίνει πρωτίστως να μην ξεχνάς», τόνισε ο κ. Παυλόπουλος στη δήλωση του.
Την κυβέρνηση εκπροσωπεί και ο υφυπουργός θρησκευμάτων, Μάρκος Μπόλαρης ενώ παρόντες στην τελετή είναι ο Περιφερειάρχης Κρήτης, βουλευτές, δήμαρχοι και εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας.
Το πρόγραμμα συνεχίστηκε στο Δημαρχείο Σφακίων με την αναγόρευση του Προέδρου της Δημοκρατίας σε επίτιμο Δημότη.
Αναφορά και στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων
Και στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων αναφέρθηκε κατά την ομιλία του στον Καλλικράτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Αναλυτικά, στην ομιλία του ανέφερε:
«Τιμούμε σήμερα εδώ στον Καλλικράτη Σφακίων την ιερή μνήμη εκείνων οι οποίοι έπεσαν θύματα της ναζιστικής θηριωδίας στις 8 Νοεμβρίου του 1943. Τιμούμε τη μνήμη τους και διδασκόμαστε από αυτή διότι το να τιμάς σημαίνει πρωτίστως ότι δεν ξεχνάς.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε πρώτον ότι για εμάς τους Έλληνες η ελευθερία είναι υπαρξιακή αρχή και μόνο ελεύθεροι μπορούμε να ζούμε. Και γι’ αυτό με κάθε τίμημα ακόμα και με τη θυσία της ζωής μας θα υπερασπιστούμε το έδαφός μας τα σύνορά μας την κυριαρχία μας που υπενθυμίζω πια πως το έδαφός μας και τα σύνορά μας είναι έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και αυτό το μεγάλο χρέος της υπεράσπισης της ελευθερίας εμείς οι Έλληνες και το έθνος των Ελλήνων θα το πράξει και θα το εκπληρώσει μέσα από όρους αρραγούς ενότητας διότι ξέρουμε τους όρους της ενότητας και το κόστος της διχόνοιας. Είναι αδιανόητο ξανά να κάνουμε λάθη μέσα από διχόνοιες και διχασμούς που ξέρουμε ότι στο παρελθόν μας στοίχισαν ακόμη και κομμάτια του εθνικού μας κορμού.
Στη μνήμη όλων αυτών, λοιπόν, που εδώ χάθηκαν, πρέπει να υπερασπιστούμε την ελευθερία μας ενωμένοι και αποφασισμένοι.
Δεύτερον στη μνήμη όλων αυτών που χάθηκαν να μην ξεχνάμε ότι ο κίνδυνος από τη ναζιστική θηριωδία και τα φαινόμενα του ναζισμού δεν έχει περάσει. Στην Ευρώπη σήμερα βλέπουμε να ξεπηδάνε μορφώματα τα οποία είναι ουσιαστικά και δυστυχώς συνεχιστές αυτής της θηριωδίας αυτής της απάνθρωπης ιδεολογίας, αν μπορούμε να μιλάμε για ιδεολογία. Και γι’ αυτό το λόγο πρέπει να υπερασπιστούμε τον άνθρωπο, τη δημοκρατία και το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Πρέπει να μην επιτρέψουμε σε τέτοια μορφώματα να καθορίσουν ξανά το μέλλον μας και ιδίως το μέλλον της δημοκρατίας και του ευρωπαϊκού πολιτισμού.
Τέλος, θυμίζω, όπως το έχω κάνει πολλές φορές, ότι στη μνήμη τους -και αυτό δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση πράξη εκδίκησης, κάθε άλλο, είναι πράξη απόδοσης δικαιοσύνης στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού- εμείς οι Έλληνες διεκδικούμε πάντα και τις αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο. Οι απαιτήσεις μας και για το κατοχικό δάνειο και για τις γερμανικές αποζημιώσεις όπως έχω πει πολλές φορές είναι νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες. Και είμαι βέβαιος πως και η Γερμανία μια χώρα που συμπορεύεται μαζί μας στον ευρωπαϊκό δρόμο, μια χώρα που συμπαραστάθηκε ενεργώς και με προσωπικότητές της στην τελευταία περιπέτεια της χώρας μας ξέρει ότι το να σέβεσαι τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, την ευρωπαϊκή ιστορία, είναι πράξη χρέους. Αιωνία η μνήμη τους».
Δείτε βίντεο & φωτογραφίες του zarpanews.gr:
Η ανακήρυξη δικαιώνει ηθικά τους αγώνες και τις θυσίες των Καλλικρατιανών στο πέρασμα των χρόνων, καθώς και τα δεκάδες θύματα του Καλλικράτη για ελευθερία στις αλλεπάλληλες επαναστάσεις κατά των Ενετών, Τούρκων και Γερμανών κατακτητών.
Δυο ήταν οι δήμιοι του Καλλικράτη από τις 8 ως τις 11 Οκτωβρίου 1943, το τετραήμερο της λεηλασίας, πυρπόλησης και εκτέλεσης των 31 κατοίκων του. Ο Διοικητής των γερμανικών δυνάμεων του «Φρουρίου Κρήτης» Μπρούνο Μπρώυερ και ο επικεφαλής του Ελληνικού Καταδιωκτικού Αποσπάσματος Κακοποιών Ε.Κ.Α.Κ. ή Jacte Commando Φριτς Σούμπερτ.